top of page

RUST

De belangrijke balans tussen fitness en rust


Heb jij ook dat gevoel dat je dag niet compleet is wanneer je geen workout hebt afgerond? Begint het te knagen en voel je je schuldig als je niet hebt hardgelopen of geen zware gewichten hebt getild? Ik heb dat wel! Maar hé… hoe meer, zwaarder en harder we trainen des te eerder boeken we progressie, right? WRONG!


Naast een passend voedingspatroon en de juiste manier van trainen is er nóg een factor dat van belang is als je resultaat wilt zien; rust! Velen voelen zich schuldig wanneer ze een training overslaan of een dag niet hebben hardgelopen, omdat ze denken dat de training zelf zorgt voor de vooruitgang. Het is echter het nemen van voldoende rust dat ervoor zorgt dat je sneller, sterker, fitter en gespierder wordt! Waarom je het nemen van rust niet moet onderschatten wil ik in dit artikel bespreken.

Progressie door rust: Supercompensatie


Ons lichaam heeft het prachtige vermogen om zich aan te passen aan de belasting die we er op uitoefenen. Wanneer je bijvoorbeeld aan krachttraining doet en graag gespierder wilt worden zal je dit (er van uitgaande dat je voeding op orde is) bereiken door het supercompensatie principe. Supercompensatie houdt in dat je lichaam zich na een training niet alleen herstelt naar het oude prestatieniveau, maar dat het iets extra’s toevoegt om zichzelf te wapenen tegen de uitgevoerde belasting.

In het voorbeeld van krachttraining betekent dit dat je lichaam de beschadigingen in de spiervezels herstelt, maar deze vezels nog iets dikker en sterker maakt dan ze waren. Je lichaam wilt namelijk niet dat er in de toekomst weer beschadigingen in deze spiervezels optreden. Het gevolg van dit mechanisme van je lichaam is dat je over een bepaalde tijdsperiode sterker en gespierder wordt. Je gaat spiermassa opbouwen. De grafiek hieronder toont het supercompensatie-principe en het belang van het combineren van fitness en rust.

Deze grafiek laat zien dat je prestatieniveau vermindert door een training en je lichaam zichzelf moet herstellen. Dit herstel begint direct na de training en heeft even nodig om daadwerkelijk over te gaan in de supercompensatie fase. Wanneer je te lang na je training niks meer doet om je lichaam te prikkelen zal het prestatieniveau weer dalen naar het beginniveau, belast je jouw lichaam echter weer te snel (voordat het helemaal hersteld is) dan kun je meer afbreken dan je hebt opgebouwd.

Te weinig rust kan leiden tot overtraining


Wanneer je jouw lichaam stelselmatig te weinig tijd geeft om te herstellen ga je geen progressie boeken, maar gaat je prestatieniveau juist achteruit. In erge gevallen leidt dit zelfs tot overtraining. Als je veel van de onderstaande symptomen vertoont kan dit duiden op overtraining, jezelf eens goed rust geven is dan erg belangrijk!

bottom of page